Is jouw woning gebouwd na 1975? Grote kans dat de spouw van je woning al is geïsoleerd. In de jaren 70 en 80 werden spouwmuren massaal geïsoleerd. Waar veel mensen zich niet bewust van zijn, is dat spouwmuurisolatie niet eeuwig van goede kwaliteit blijft. Dit heeft als gevolg dat er veel woningen zijn waarvan de isolatie al bijna 50 jaar oud is. Het isolatiemateriaal is sterk verouderd, zakt weg of verpulvert. Met als resultaat dat de isolatie helemaal niks meer doet. In deze blog lees je alles over oude spouwmuurisolatie en wat je eraan kunt doen!
Wat zijn de gevolgen van verouderde spouwmuurisolatie?
De kwaliteit van het isolatiemateriaal wat vroeger werd gebruikt is veel slechter dan het materiaal wat nu wordt gebruikt. Naast de kwaliteit, is ook de levensduur en isolatiemateriaal minder. Het gevolg is dat het materiaal weg zakt, scheurt of zelfs helemaal verpulvert. Hierdoor heb je niks meer aan het isolatiemateriaal.
Wanneer de spouwmuurisolatie is verouderd, kan er net zoveel warmte via de muur ontsnappen als bij een spouw welke niet geïsoleerd is. Dit worden ook wel koudebruggen genoemd. Omdat je woning veel warmte verliest zul je meer moeten stoken om je woning warm te houden: hierdoor loopt je energierekening op. Dit is niet het enige nadelige gevolg.
Bij verzakte spouwmuurisolatie krijgt ongedierte de kans om te nestelen in de spouw. Hier veroorzaken ze alleen maar meer schade. Opgehoopt isolatiemateriaal aan de onderkant van de spouw veroorzaakt ook vochtproblemen.
Kortom; tijd om hier iets aan te doen. Maar hoe?
Isolatie checken
Om te ontdekken wat de staat van de spouwmuurisolatie is, kun je een warmtescan laten uitvoeren. Dit is een thermo grafisch onderzoek welke wordt uitgevoerd met een infraroodcamera. Deze camera maakt foto’s en laat zien op welke locaties de warmte uit de woning ontsnapt. De uitkomst hiervan is zeer betrouwbaar. Aan de hand hiervan kun je beslissen je spouwmuur na te laten isoleren.
Welke mogelijkheden zijn er?
Wanneer je het probleem van oude spouwmuurisolatie wilt aanpakken, heb je twee mogelijkheden:
- Na-isoleren van de spouwmuur: het na-isoleren van de spouwmuur is mogelijk wanneer het isolatiemateriaal is verzakt, maar nog wel in goede staat verkeerd. Met na-isoleren wordt het isolatiemateriaal aangevuld totdat de hele spouwmuur weer gevuld is.
- Verwijderen van de oude isolatie, nieuwe isolatie plaatsen: wanneer het isolatiemateriaal in zeer slechte staat is, kun je er het beste voor kiezen om opnieuw te beginnen. Het oude isolatiemateriaal wordt dan verwijderd. Wanneer al het isolatiemateriaal is verwijderd, plaatst de vakman nieuw isolatiemateriaal.
Werkwijze spouwmuurisolatie vervangen
Wanneer de spouwmuur opnieuw geïsoleerd wordt is de werkwijze als volgt:
- Voorbereiding: het verwijderen van de oude spouwmuurisolatie of het herstellen van gaten en scheuren in de oude spouwmuurisolatie.
- Boorgaten plaatsen: op de plekken waar voegen elkaar kruisen, worden gaten in de muur geboord.
- Inblazen van isolatie: met een speciale machine wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen. De muur wordt evenredig opgevuld met isolatiemateriaal.
- Afwerking: de muur wordt netjes afgewerkt. Met mortel worden de boorgaten dicht gemaakt.
Laat het na-isoleren van de spouw of het vervangen van spouwmuurisolatie altijd uitvoeren door een vakman. Vind hier een isolatiebedrijf bij jou uit de buurt.